Kokeellisesta keittiöstä päivää! Täällä kokkaillaan rennolla otteella ja syödään hyvällä omallatunnolla. Sallitut aineet ovat luonnonmukaisia, terveellisiä ja kevyitä ruokia. Olemme itse vastuussa terveydestämme, joten meidän valinnoillamme on väliä. Valitaan siis sallittuja aineita =)
tiistai 30. elokuuta 2011
Tervettä evästä
Paljon on sallittuja aineita tässä leivässä! Aikaa kuluu yhteensä kolme päivää, mutta itse valmistus on vaivatonta. Resepti on pitkälti sinusta kiinni - jauhoja, siemeniä, hiutaleita ja leseitä voi käyttää oman suun mukaisesti. Juuren voi vaikka jakaa kahtia ja tehdä eri versioita. Laitan tähän nyt kuitenkin ohjeen sellaisena kuin minä sen valmistin.
1. PÄIVÄ - JUURI
1,5 dl haaleaa vettä
15 g tuorehiivaa (n. 1/4 pakettia)
0,5 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
Sekoita juuren aineet kulhossa yhteen ja jätä seos happanemaan huoneenlämpöön liinalla peitettynä vuorokaudeksi.
2. PÄIVÄ - TAIKINA
1,25 dl juurta (lopun juuren voi pakastaa ja käyttää myöhemmin, se säilyy pakkasessa muutaman vuoden. Jos leivot uudestaan parin kuukauden sisään, voi juurta säilyttää jääkaapissa)
7 dl kylmää vettä
1 rkl suolaa
6 dl siemeniä (käytin 3 dl kurpitsansiemeniä, 1 dl pellavansiemeniä, 1dl seesaminsiemeniä ja 1 dl auringonkukansiemeniä)
3 dl leseitä/hiutaleita (laitoin 1 dl ruishiutaleita, 1 dl vehnänalkioita ja 1 dl kolmen viljan leseseosta)
3 dl ruisjauhoja
4 dl täysjyväspelttijauhoja
Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia. HUOM! Spelttijauhot eivät muodosta vehnää vastaavaa sitkoa. Jätä liinalla peitetty taikinakulho yöksi huoneenlämpöön.
3. PÄIVÄ - LEIPOMINEN
2,5 dl haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja
3 dl täysjyväspelttijauhoja
Vaivaa vesi ja jauhot taikinaan. Voitele kaksi n. 1,5 l vetoista vuokaa öljyllä ja jaa taikina niihin. Ripottele pinnalle siemeniä. Anna leipien kohota vuoissa 10-12 tuntia. Paista 150 C:ssa 1 h 45 min. Ota sitten leivät vuoista ja paista vielä pellillä leivinpaperin päällä 45 min. Valmiit leivät kääritään leivinliinaan ja annetaan jäähtyä. Säilytä leipiä liinaan käärittynä muovipussissa.
Koemaistajille kelpasi, koko leipä mussutettiin yhdeltä istumalta. Pidimme erityisesti leivän koostumuksesta, siemeniä oli kiva rouskutella! Hapanleipä on rakenteeltaan tiivis ja melko karkea, ei sellainen pumpulinen ranskanleipä. Tässä on kuitenkin maku ja ravintoarvot kohdallaan!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti