tiistai 30. elokuuta 2011

Mummo Ankan omenapiiras




Tiedättekö ne sarjakuvien omppupiirakat, jotka Mummo Ankka jättää ikkunalaudalle jäähtymään? Ja totta kai Velmu Viurusilmä kähveltää ne =) Kinuskikissa oli tehnyt tällaista piirasta viime syksynä, tässä minun versioni samasta herkusta kevyempänä ja terveellisempänä. Nämähän on makuasioita, toinen tykkää tehdä kevyempää ja toinen leipoo ronskisti voilla ja sokerilla kun kerran leipoo. Tässäkin piiraassa on käytetty talkkunajauhoa, joka ei ole kaikkien suunmukaista evästä. Soveltakaa siis omien mieltymystenne mukaan!  Itse nautin herkuista enemmän kun tiedän että ne tekevät minulle hyvää =)

APPLE PIE (pieni vuoka, n. 18 cm halkaisijaltaan. Jos käytät isoa vuokaa, tuplaa määrät.)

Pohja:
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl talkkunajauhoa
2 rkl hunajaa
1,5 dl kylmää vettä
1 tl kanelia

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja, jotta taikinasta tulisi kaulittavaa. Anna taikinan levätä jääkaapissa ja valmista sillä aikaa täyte.

Täyte:
2 isoa omenaa
parin sentin viipale tuoretta inkivääriä raastettuna
yhden sitruunan mehu
1,5 tl kanelia
1,5 tl kardemummaa
2 rkl perunajauhoa

Kuutioi omenat, lisää niihin sitruunamehu ja mausteet sekä perunajauho. Kaulaa puolet taikinasta ohueksi levyksi ja laita se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Painele sormin, jotta taikina asettuu vuokaan tasaisesti. Kaada omenakuutiot piirakkaan, jätä hieman nestettä kulhon pohjalle. Kaulaa toinenkin taikinapala ja leikkaa se  vuoan kokoiseksi levyksi. Halutessasi voit leikata siihen koristeaukkoja. Nosta kansi piirakan päälle ja nipistä reunat yhteen haarukalla painelemalla. Voitele kansi omenatäytteestä jääneellä sitruunaliemellä. Paista 175 C:ssa pientä piirasta n. 20 ja isoa n. 35-40 min.

                                                          Vaiheessa.

                                                 Mehukas täyte, eikö? =P

Piirakasta jäi vähän taikinaa yli, ja koska en halunnut syödä kaikkea raakana, paistoin keksejä. Nämä ovat siis talkkuna-kaurakeksejä, joihin ripottelin päälle kanelia koristeeksi. Tein sydänsabluunan ihan vaan paperista ja liimaksi kanelille käytin sitruunamehua. Paistoin samoilla lämmöillä kymmenisen minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti