Kokeellisesta keittiöstä päivää! Täällä kokkaillaan rennolla otteella ja syödään hyvällä omallatunnolla. Sallitut aineet ovat luonnonmukaisia, terveellisiä ja kevyitä ruokia. Olemme itse vastuussa terveydestämme, joten meidän valinnoillamme on väliä. Valitaan siis sallittuja aineita =)
keskiviikko 28. syyskuuta 2011
Hot from the oven
Syksy sämpylässä, osa 1: Puolukka-pellava-spelttisämpylät.
Näihin syksyisiin sämpylöihin on ladattu voimaa. Ei mennä millään pullamössö-linjalla, vaan kunnolliset, laadukkaat raaka-aineet taikinaksi ja uuniin. Ja taas herkutellaan hyvillä mielin =)
Koska en käytä valkoisia jauhoja, tarvitaan pari taikatemppua että taikinaan saa sitkoa. Leivon usein spelttijauhosta, joka ei käyttäydy kuten tavallinen vehnä. Siksi piti vierailla Citymarketin gluteenittomien tuotteiden hyllyllä nappaamassa Psyllium-purkki kouraan. Psyllium parantaa taikinan rakennetta ja tekee sämpylöistä miellyttävämpiä syödä.
PUOLUKKA-PELLAVA-SPELTTISÄMPYLÄT
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 rkl intiaanisokeria / hunajaa
1 tl (ruusu)suolaa
1 dl pellavansiemeniä
2 dl ruisleseitä
2 dl kaurahiutaleita
spelttijauhoa (5 dl tai tarvittaessa enemmän)
0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl puolukoita
Liota ensin hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita psylliumjauhe mukaan ja anna olla 10 minuuttia, jotta psyllium ehtii turvota. Lisää sokeri, suola, siemenet, hiutaleet ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää spelttijauhoja ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Vaivaa kohonneeseen taikinaan puolukat ja jaa taikina 15-20 palaseen. Pyöritä sämpylöiksi. Kohota taas liinan alla 30 min.
Paista 200 asteessa 12-15 min.
Psylliumilla rakenteen saa kuohkeaksi ja pehmeäksi, vaikka ei leipoisi vehnäjauhosta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Voisiko tuon psylliumin tilalla käyttää sokerijuurikaskuitua? Olisko tulos sama, kuohkeampi taikina?
VastaaPoistakiva resepti, voisi vaikka kokeillakkin vaikka ei leipuritaidot välttämättä ole niitä parhaimpia itselläni... :)
VastaaPoista